METSZÉS, SZEMZÉS, OLTÁS

Nagyon fontos egy növény életében, hogy az életének melyik szakaszában milyen események érik.

Ha azt szeretnénk, hogy jó minőségű és mennyiségű  termést hozzon számunkra a fánk, akkor csak a megfelelő alanyt és nemes részt szabad összepárosítani. Az alany biztosítja a jó tápanyag felvételt és gyökértömeget, tartó szárat a nemes rész pedig a gyümölcs milyenségét, fajtáját fogja befolyásolni ezért csak a jól pározható fajtákkal szabad foglalkozni.

A szemzés és oltás, az oltvány létrehozása és kiválasztása erről szól. Megalapozni a fa minőségét és stabilitását.

Ezt követi majd a metszés. Ahogy a fa nő, szükség van  a gondozásra, igényes foglalkozásra, hogy a számunkra megfelelő formájú fa legyen a mi almafánk, körtefánk, szilvafánk, vagy bármelyik gyümölcsfánk. Ezt metszéssel tudjuk elérni. Ezzel lehet a fa formályát, növekedési irányát, ágai vastagságát és a fa magasságát is szabályozni. 

Továbbá a termés mennyiségét és nagyságát is befolyásolja a gondoskodásunk. Megelőzhetjük az ikerterméseket, a kicsire nőtt gyümölcsöket, és a fa ág leszakadását is. Ehhez hozzá értő szakemberre van szükség, aki megfelelő formára tudja alakítani a fánkat. A fa fajtája meghatározza a fa formáját is, hisz más formára kell metszeni, vágni az almafát, mint a szilvát vagy a körtét és a barackot. Mindegyik gyümölcsnek megvan az a forma, ami kihozza a legtöbb és legjobb termést a fából.

Szőlő, málna, szeder, alma, körte, szilva, barack, cseresznye, meggy stb gyümölcsfának más-más a jó metszés.

Valamint tuják, bokrok és nem gyümölcsfák metszését is vállalom.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el